1- میزان مصرف: میزان مصرف تاپراک، ۴ الی ۵ کیلوگرم در هر متر مربع میباشد.
2- آمادهسازي سطح: توصیه میشود که سطح مورد نظر به بخشهایی از سطح معلوم، خطکشی شود.
3- کلیات اجرا: مصالح باید با دقت روی سطح پاشیده شود تا با نسبت یکسان همه سطح را پوشش دهد. استفاده از تاپراک باید بلافاصله پس از تبخیر آب حاصل از آبانداختگی و در زمانی که سطح بتن دارای درخشندگی نمناک است، اجرا شود. برای کف های بزرگ، لازم است تا به صورت تدریجی در کنار تیم بتنریزی کار شود تا استفاده از مواد را در زمان مناسب تضمین نماید. تاپراک در دو مرحله بکار می رود:
1- در مرحله اول، مقدار 3 کیلوگرم به ازای هر متر مربع روی سطح بتن پاشیده می شود. وقتی مصالح اولیه به کار رفته به وسیله جذب رطوبت از بتن پایه تیره میشوند، این لایه اولیه میتواند ماله کشی خودکار (ماله پروانه ای) شود. ممکن است برای سطوح کوچک از ماله کشی چوبی و برای سطوح بزرگ از ماله کشی خودکار قوی (Power Float) استفاده شود.
2- مرحله دوم پس از ماله کشی مرحله اول آغاز میشود. مقدار 2 کیلوگرم از مواد باقیمانده تاپراک به ازای هر متر مربع، به طور یکپارچه روی سطح در زاویه قائم به مرحله اول پاشیده شود. وقتی رطوبت از بتن پایه جذب شد، سطح میتواند مانند روش قبل ماله کشی شود. برای به پایان رساندن کار، وقتی سطح به سختشوندگی مناسب رسید میتوان با استفاده از تیغه یک ماله کش اتوماتیک قوی، کار پرداخت سطحی را انجام داد.
زمانبندی در اجرای تاپراک مهم میاست و باید توجه کافی اعمال شود تا نیروی کارگری، ماشینآلات و مصالح مناسب که برای تکمیل همه سطوح تا زمانی که رطوبت کافی در دسترس است تضمین شود.
4- روش اجرای لبه ها: جایی که لازم است لبه ها برای تحمل سایش قوی یا ضربه مقاومتر شوند، بهتر است تا یک حفاظت اضافی به این مناطق با استفاده از یکی از روشهای زیر اعمال شود تا به طور کامل یک سطح بهبودیافته فراهم شود:
1- فوراً بعد از تراز کردن بتن تازه ریختهشده، تاپراک باید به وسیله دست به تناسب ۵ کیلوگرم بر متر مربع در نواری با پهنای ۱۰۰ میلیمتر در طول انحنای گوشه ها پاشیده شود و مالهکشی دستی سطح انجام گردد.
2- فوراً بعد از تراز کردن بتن تازه ریختهشده، یک برش به عمق ۱۰ میلیمتر از بتن در کنارههای دال را بردارید و در گوشه دال حالت پخ به وجود آورید. این قسمت را با خمیر سفت تاپراک جایگزین نمایید. اطمینان حاصل کنید که به طور کامل روی بتن پایه، متراکم شده باشد. این سطح مسطح، وقتی پرداخت ثانویه بطور کامل و به خوبی اعمال شود، مقاومت اضافی خواهد داشت.
5- عمل آوری: تاپراک باید به طور یکپارچه عمل آوری شود تا یک سطح متراکم و بدون خلل و فرج که دارای پوشش سخت و مقاومت سایشی بالاست، حاصل شود. عمل آوری یکپارچه تضمین میکند که به طور کامل بر مشکلات رایج در روکشهای نازک مانند تابیدگی، جمعشدگی و ترکخوردگی غلبه شود. برای این کار، پوشش های پلیاتیلن و یا مواد و عمل آورنده های شیمیایی توصیه میشود.
6- پرداخت سطح: پرداخت ثانویه سطح برای تاپراک به دلیل چگالی و تراکم بالا و تخلخل نهایی کم، به طور معمول نیاز نیست.
توجه:
1- تا قبل از تبخیر آب حاصل از آبانداختگی، کار پودرپاشی آغاز شود.
2- استفاده از هر آب اضافی در عملیات ماله کشی، کیفیت نهایی را کاهش میدهد.
3- برای سطوح رنگی، دقت بیشتر در اجرا لازم است.
4- این محصول در سه رده مقاومت سایشی با کدهای سری ۳، ۴ و ۵ تولید میشود که کدهای سری ۳ مقاومت بالاتری دارند.
5- از تاپراک در سطوح در معرض اسیدها و نمکهای آنها یا سایر مصالح که باعث حمله سریع یا زوال بتن حاوی سیمان پرتلند میشوند، نباید استفاده شود.
6- تاپراک نباید روی بتن حاوی کلرید کلسیم یا بتن دارای هوای بیشتر از ۳ درصد استفاده شود.