تکنولوژی بتن الیافی و صرفه اقتصادی آن
از تکنولوژی بتن الیافی چه استفاده ای می شود؟
بتن الیافی در حقیقت نوعی كامپوزیت است كه با به كارگیری الیاف تقویت كننده داخل مخلوط بتن، مقاومت كششی و فشاری آن، فوق العاده افزایش می یابد. این تركیب كامپوزیتی، یكپارچگی و پیوستگی مناسبی داشته و امكان استفاده از بتن به عنوان یك مادة شكل پذیر جهت تولید سطوح مقاوم پرانحنا را فراهم می آورد. بتن الیافی از قابلیت جذب انرژی بالایی نیز برخوردار است و تحت اثر بارهای ضربه ای به راحتی ازهم پاشیده نمی شود. شاهد تاریخی این فناوری، كاربرد كاه گل در بنای ساختمان است. در واقع الیاف بتن نوع پیشرفتة این تكنولوژی می باشد كه الیاف طبیعی و مصنوعی جدید، جانشین كاه و سیمان جانشین گل به كاررفته در تركیب كاه گل شده اند. امروزه با استفاده از انواع الیاف شیشه، پلی پروپیلن، فولاد و بعضاً كربن، تولید انواع بتن های كامپوزیتی در كاربردهای مختلف صنعتی ممكن گردیده و بكارگیری آنها دركشورهای پیشرفتة دنیا مورد قبول بخش ساختمان و عمران واقع شده است.
موارد استفاده از بتن الیافی چیست ؟
• موارد استفاده و محدوديت هاي كاربري اين نوع تركيب كامپوزيتي هر فناوری همواره كاربردها و محدودیت های خاص خود را دارد. بتن الیافی خواص مناسبی همچون شكل پذیری بالا، مقاومت فوق العاده، قابلیت جذب انرژی و پایداری در برابر ترك خوردن را دارا می باشد كه متناسب با آنها می توان موارد كاربرد فراوانی برای آن یافت. به طور مثال در ساخت كف سالن های صنعتی، می توان از این نوع بتن به جای بتن آرماتوری متداول سود جست این نوع بتن از بهترین مصالح مورداستفاده در ساخت بناهای مقاوم به ضربه، همچون سازه پناهگاه ها و انبارهای نگهداری مواد منفجره به شمار می رود و بنای شكل گرفته از بتن، قابلیت فوق العاده ای در جذب انرژی ضربه دارد. همچنین در ساخت باند فرودگاه ها به خوبی می توان از این نوع بتن كمك گرفت.
این مطلب را هم بخوانید:عملکرد زودگیر بتن در بتن ریزی هوای سرد
این مطلب را هم بخوانید: آب انداختگی بتن تازه
موارد دیگری از به كارگیری این بتن، ساخت قطعات پیش ساخته ساختمانی همچون پانل های سایبان و یا پاشش بتن روی سطوح انحنادار همچون تونل ها می باشد. بكارگیری این بتن در بنای یك سازه علاوه بر موارد یاد شده از مزایایی همچون عایق بودن سازه در برابر صدا و سرعت بالای اجرا نیز برخوردار است. اما از آنجا كه نحوه قرار گرفتن الیاف داخل بتن كاملاً تصادفی می باشد، از این بتن معمولاً نمی توان به نحومطلوبی در ساخت تیرها و ستونها بهره گرفت و در این نوع سازه ها استفاده از روش سنتی و شبكه بندی فولادی بصرفه تر و مناسب تر می باشد. لازم است به این نكته توجه شود كه ناكارآمدی یك تكنولوژی جدید در نقاط ضعف خود نباید مانع نادیده گرفتن كاربردهای مناسب آن در نقاط قوت آن و عدم توجه به آن گردد.
مقایسه تکنولوژی بتن الیافی با بتن سنتی
• آیا روی آوردن به این تكنولوژی در مقایسه با بتن های سنتی متداول، صرفه اقتصادی دارد؟ باید اعتراف كرد كه استفاده از این تکنولوژی در همة موارد از بتن سنتی بصرفه تر نمی باشد. اما بر اساس برآوردهایی كه توسط بعضی متخصصین كشور انجام گرفته است، در جاهایی كه سرعت اجرای بالا مد نظر است و یا نیاز به پاشش بتن (شات كریت)روی سطوحی است كه شبكه بندی های سنتی مشكل وزمانبر بوده یا جوابگوی كار نیست، هزینة استفاده از بتن الیافی نسبت به مشابه سنتی خود كمتر میباشد. این مزیت ها، علاوه بر مزیت سادگی و سرعت عمل بالاتر موجود در تكنولوژی بتن الیافی است. اگر می بینیم كه در كشوری همچون تركیه، بكارگیری بتن الیافی به جای روشهای سنتی، مقرون به صرفه تراز كشور ماست، ریشه های آن را در سرمایه گذاری و تلاش سازمان یافته جهت اقتصادی نمودن استفاده از این تكنولوژی جدید می توان یافت.
جهت اطلاع از قیمت انواع محصولات بتنی و خرید افزودنی بتن می توانید به سایت فروشگاه کپکو مراجعه کنید.