ناحیه انتقال مرزی بتن چیست؟
ناحیه انتقال مرزی بتن(فصل مشترک):
بتن اغلب به عنوان یک مادهی کامپوزیت دوفاز با سنگدانه بی اثر و خمیر سیمان هیدراته در نظر گرفته میشود. سنگدانه ها، خمیر سیمان هیدراته و خواص مختلف بتن با مواد تشکیل دهنده آن متفاوت است. شکل 1 نشان میدهد که هم سنگدانه و هم خمیر سیمان دارای رفتار ارتجاعی شکننده هستند، در حالی که بتن دارای رفتار شبه شکل پذیر است. یکی از افزودنی های بسیار پرکاربرد این صنعت روان کننده بتن است که این محصول با کیفیت بسیار بالا در مجموعه همگرایان تولید ساخته می شود.حتی مقاومت بتن نیز به میزان قابل توجهی کمتر از سنگدانه و خمیر سیمان است. بنابراین میتوان حضور یک فاز سوم را نتیجه گرفت. این موضوع بیانگر انتقال مرزی بتن می باشد.
ناحیه انتقال میان سطحی یا سطح مشترک (Interfacial Transition Zone) یک منطقه نازک و ناهمگن از خمیر سیمان در مجاورت سطح سنگدانه است. اثر دیوار دلیل اصلی تشکیل ناحیه انتقال است. ذرات درشتدانه، دانهبندی سیمان را مختل میکنند و در نتیجه دانههای ریز در نزدیکی سنگدانهها بازآرایی می شوند و دانههای بزرگتر از سنگدانهها دور میشوند.
این اثر مقدار سیمان را کاهش و نسبت آب به سیمان (w/c) را در نزدیکی سطح سنگدانه افزایش میدهد. بنابراین ناحیه انتقال در مقایسه با توده خمیر سیمان، متخلخلتر و ضعیفتر است. اثر دیواره و آب انداختگی هر دو منجر به تشکیل فضاهای پر از آب در اطراف سنگدانهها میشوند. این فضاهای پر آب، به دلیل تمایل هیدروکسید کلسیم به هستهزایی در منافذ بزرگتر، هستهزایی هیدروکسید کلسیم (CH) را در نزدیکی سطح سنگدانهها تقویت میکنند.
این مطلب را هم بخوانید: ترمیم سطوح بتنی متخلخل
در مخلوطهای تازه، ریزساختار ناحیه انتقال با تخلخل بالاتر، نسبت آب به سیمان بالاتر و محتوای سیمان کمتر در مقایسه با توده خمیر سیمان مشخص میشود. در حالی که مقدار هیدروکسید کلسیم و تخلخل بالاتر از ویژگیهای ناحیه انتقال در سیستمهای سخت شده است. ریزساختار ITZ از سطح سنگدانه تا توده خمیر سیمان متفاوت است. براساس سن بتن، ناحیه انتقال با تغییرات ریزساختاری در طول زمان، میزان سیمان هیدراته نشده، نسبت آب به سیمان، تخلخل و مقدار هیدروکسید کلسیم مشخص میشود.
این مطلب را هم بخوانید: سازوکارهای انتقال یون کلر به بتن
معمولا از فاصلهی سطح سنگدانه تا آن بخش از خمیر سیمان که تخلخل یا چگالی آن برابر تودهی سیمان میشود، ناحیهی انتقال در نظر گرفته میشود. اثر دیواره نیز، به اندازه سنگدانهها و دانههای سیمان بستگی دارد. بنابراین ضخامت ناحیه انتقال، با اندازه سیمان مقایسه میشود. محققین مقدارهای متفاوتی را برای ضخامت ناحیهی انتقال پیشنهاد دادهاند: الف) اندازه متوسط دانههای سیمان، ب) قطر متوسط دانههای سیمان، ج)40-50 میکرومتر (براساس ذرات سنگدانه) و د) 30-100 میکرومتر .
تاثیر ناحیه انتقال مرزی بتن بر خواص ملات و بتن:
تخلخل بالا و ریزترکها از ویژگیهای ذاتی ریزساختار ناحیه انتقال هستند که تا حد زیادی بر مدول الاستیک بتن تأثیر میگذارد. ناحیه انتقال به عنوان یک زنجیره ارتباطی بین سنگدانه و خمیر عمل میکند. این ناحیه نسبت به سنگدانه و خمیر سیمان مدول الاستیک کمتری دارد که باعث کاهش مدول الاستیک کلی بتن میشود. مدول الاستیک ناحیه انتقال، بسته به ضخامت آن، 2/0 تا 7/0 برابر مدول الاستیک خمیر سیمان است. مقاومت بتن به دلیل وجود ناحیه انتقال به طور قابل توجهی کمتر از مقاومت هر یک از دو جزء سنگدانه و خمیر است. تشکیل و گسترش ریزترکها در ناحیه انتقال نیز، در مقایسه با ماتریس سیمان و سنگدانه آسانتر است. بنابراین مسیر شکست بتن معمولاً در امتداد سطح سنگدانه اتفاق میافتد.
روشهای بهبود ویژگیهای ناحیه انتقال مرزی بتن:
- طرح مخلوط
تغییر پارامترهای طرح مخلوط، انباشتگی ذرات سیمان در اطراف سنگدانهها و در نتیجه ریزساختار ناحیه انتقال را تغییر میدهد. ذرات سیمان در نسبت آب به سیمان کم، نه تنها در توده سیمان بلکه در ناحیه انتقال به طور موثر انباشته میشوند. همچنین افزایش نسبت سنگدانه به سیمان، نحوهی قرارگیری دانههای سیمان را فقط در فواصل کوچک محدود میکند و در نتیجه ناحیهی انتقال باریکتر میشود.
- نحوهی توزیع ذرات
چگالی انباشتگی موثر سیمان در نزدیکی سطح سنگدانه، ضخامت و تغییرات ریزساختاری ناحیه انتقال را کاهش میدهد. همانطور که در شکل زیر قابل مشاهده است، چگالی حجمی ذرات با سایز کوچک تا فاصلهی 10 میکرومتری سطح سنگدانهها بیشتر است در صورتی که ذرات با سایز بزرگ با فاصلهی بیشتری قرار میگیرند. بنابراین دانهبندی گسسته مواد سیمانی، یک روش موثر برای بهبود ریزساختار ناحیه انتقال است.
- استفاده از مواد مکمل سیمانی (SCMs)
مواد سیمانی مکمل، بسته به درجه هیدراتاسیون، اثرات فیزیکی و شیمیایی متفاوتی از خود نشان میدهند. استفاده از مواد افزودنی بتن و افزودن این مواد باعث: رقیقسازی، تغییر توزیع اندازه ذرات و هستهزایی میشود. در صورتی که اثر شیمیایی اضافه کردن مواد مکمل سیمانی، واکنش پوزولانی است. بنابراین، SCMها به طور گستردهای برای بهبود ریزساختار کلی سیستمهای سیمانی مورد استفاده قرار میگیرند. تاثیر افزودن SCMها در قسمتهای سطحی مصالح سیمانی بیشتر است.
شکل 7 و 8 نشان میدهند که بتن حاوی دوده سیلیس، متاکائولن و سرباره نسبت به بتن معمولی ریزسختی بالاتری دارد. در سنین اولیه، افزودنیهای معدنی با ابعاد ریزتر به دلیل پر کردن منافذ میکرومقیاس، بهترین عملکرد را برای بهبود ریزسختی ناحیه انتقال دارند. در سنین بعدی، افزودنیهای معدنی ریزسختی ناحیه انتقال را با واکنش پوزولانی بهبود میدهند و ضخامت این ناحیه نیز، کاهش مییابد. همانطور که در شکل 8 ارائه شده است، ضخامت ناحیه انتقال با اضافه کردن مواد افزودنی معدنی تقریباً از 70 به 40 میکرومتر کاهش یافته است. گزارش شده است با افزودن 10 درصد دوده سیلیس، میتوان ضخامت ناحیهی انتقال را بیش از 36 درصد کاهش داد.
- استفاده از مواد نانو
استفاده از مواد نانو در بتن یک رویکرد جدیدتر است. پیشنهاد شده است که استفاده از نانومواد مانند نانو SiO2، نانو TiO2 و نانو آلومینا ریزساختار ناحیه انتقال را به طور قابل توجهی بهبود میبخشد. نانو مواد، به دلیل انرژی سطحی بالایی که دارند، توسط نیروی واندروالس، روی سطح ماسه جذب میشوند و به عنوان پرکننده در ناحیه انتقال عمل کرده و این ناحیه متراکمتر میشود. در نتیجه مدول الاستیک و مقاومت فشاری ملات بهبود و ضخامت ناحیه انتقال کاهش مییابد.