2 فرق بین مواد آب بند بتن و مواد نم بند بتن

برای افزایش نفوذناپذیری بتن لازم است فرق بین آب بند بتن و نم بند بتن را بدانیم زیرا کاهش نفوذپذیری بتن به‌وسیله آب‌ بند از مسائل مهمی است که در برخی سازه‌های بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی از پروژه‌ها نیاز به این محصول داشته و با توجه به شرایط پروژه ضروری است تا از این مواد افزودنی بتن استفاده شود. باید بدانید که این افزودنی‌ها ممکن است با یکدیگر فرق داشته باشند به همین جهت بر آن شدیم تا تفاوت این دو محصول را با توجه به کارکرد آن‌ها در ساختمان‌سازی بررسی کنیم.

فرق آب ‌بند و نم بند بتن

کلمه آب‌‌بند بتن و نم‌‌بند بتن، معمولاً به جای یکدیگر به‌کار می‌روند، این در حالی است که واژه نم‌بندی، به روش‌هایی گفته می‌شود که بتن را در مقابل بخار آب یا خود آب، با فشار خیلی کم نفوذناپذیر می‌کنند.

در نقطه مقابل آب‌بندی به روش‌هایی اطلاق می‌شود که بتن را در مقابل آب، تحت فشار زیاد نفوذناپذیر می‌کند.

برای اینکه فرق بتن آب بند و نم‌ بند را بهتر بدانیم باید بیشتر با این افزودنی‌ها آشنا شویم. در ادامه به معرفی به این دو محصول پرداخته‌ایم.

افزودنی‌های آب‌ بند کننده بتن

این افزودنی نفوذ آب را به درون بتن کاهش داده و از حرکت آب در بتن جلوگیری می‌کند. همچنین حرکت آب آزاد را محدود خواهد کرد.

افزودنی‌های نم‌ بند کننده بتن

این افزودنی‌ها از مرطوب شدن بتن جلوگیری کرده و از حرکت آب در منافذ مویینه بتن جلوگیری خواهند کرد.

مکانیزم عملکرد آب‌بند و نم‌بند

روش عملکرد افزودنی آب‌بند به ۲ طریق است:

نوع اول با پر و کوچک کردن منافذ از ورود آب جلوگیری می‌نمایند. SilCoat CS590 جزو افزودنی‌های این نوع است که با این مکانیزم موجب آب‌بندی بتن می‌شود.

نوع دوم با مسدود کردن منافذ بتن باعث آب‌بندی آن خواهد شد. چسب بتن و سایر رزین‌های پلیمری که در داخل بتن و در مرحله‌ی تولید بتن هستند در این دسته از افزودنی‌ها قرار می‌گیرند.

روش عملکرد افزودنی نم‌بند بتن نیز این‌طور است که روی سطح بتن عمل می‌کند. به عنوان مثال SilCoat W

با چرب کردن سطح بتن، از نفوذ آب توسط بتن جلوگیری می‌شود و بتن خیس نخواهد شد.

کاربرد بتن آب بند و بتن نم بند

کاربرد بتن آب‌بند: به‌ هر صورت هر مکانی که فشار هیدرو استاتیکی وجود داشته باشد، باید از بتن آب بند استفاده کرد. به‌عنوان مثال در مخازن بتنی آب، پل سازی، سدسازی، تونل سازی، استخر و … باید از بتن آب‌بند استفاده نمود.

کاربرد بتن نم‌بند: به‌ هر صورت در پروژه‌هایی که فشار هیدرواستاتیکی موجود نیست و خیس شدن بتن اهمیت دارد باید از بتن نم‌بند و یا افزودنی‌های SilCoat CS590، SilCoat W، SilCoat S استفاده شود. قیمت محصولات SilCoat CS590، SilCoat W، SilCoat S با توجه به نوسانات بازار تغییر کرده و باید مطابق با قیمت روز این محصولات را تهیه نمایید.

روش آزمایش نم‌بند‌ها و تعیین درصد جذب

تعیین درصد جذب رطوبت بر اساس استاندارد BS.566، چاپ شده در سال ۱۹۷۲ بدین گونه است که در این شیوه با اندازه‌گیری تغییرات وزن نمونه شناور در داخل آب در تایم‌های مشخص، میزان جذب آب را مشخص می‌کند.

از آن‌جایی‌که در این تست مقدار معینی مشخص نیست، این تست فقط زمانی مناسب خواهد بود که مقادیر مقایسه‌ای مدنظر ما باشد.

آزمایش جذب سطحی اولیه، بر اساس استاندارد BS.1881، چاپ شده در سال ۱۹۷۰ نیز نشان می‌دهد که در این روش میزان نفوذ آب به داخل بتن برحسب سطح بتن بوده و پس از مدتی میزان آن مشخص خواهد شد.

آزمایش تعیین درصد جذب آب، بر اساس استاندارد انجمن استرالیا نیز نشان می‌دهد که میزان نفوذ آب در بتن اندازه‌گیری باید اندازه‌گیری شود.

استانداردهای آب‌بند

استاندارد خاصی در زمینه کارکرد و نحوه استفاده از افزودنی‌های آب‌بند بتن وجود نداشته و دلیل آن مشکلاتی است که در تهیه نتایج نفوذپذیری رخ خواهد داد.

بنابراین، مشخص کردن مقدار اثرگذاری این مواد با مشکلاتی همراه خواهد شد. به همین سبب روش‌های تست و توصیه‌های سازنده این مواد به آزمایش‌های انجام شده نشان می‌دهد که جذب یا نفوذپذیری در نمونه‌های دیده شده با میزان نفوذپذیری بسیار مربوط است.

مواد افزودنی آب‌بند داخل بتن

اگر نسبت‌های مختلط شدن بتن به‌درستی انجام شود و مخلوط به‌طور صحیح جاگیر شود و نگهداری گردد، تحت فشارهایی به ارتفاع ۳۰ متر کاملاً نفوذناپذیر شده و نیازی به استفاده از مخلوط‌های تکمیلی یا دیگر عملیات سطحی نخواهد بود.

برخی مواد خاص، مخلوط‌های تکمیلی هستند که باید با توجه به توصیه سازنده مورد استفاده قرار گیرد. ازآنجایی‌که از مخلوط‌های تکمیلی نمی‌توان انتظار جبران ضعف مخلوط اصلی را داشت، هزینه اضافی‌ای که برای این مواد پرداخت می‌شود باید در نظر گرفته شود.

مخلوط‌های تکمیلی شامل موارد زیر هستند:

  • نمک‌های غیرآلی محلول در آب
  • کلرید کلسیم
  • مواد پُرکننده منافذ، معلق در آب
  • محلول‌های صابون با حلالی قابل تبخیر که با آهک هیدراته شده واکنش می‌دهد
  • صابون‌های شامل اسیدهای چرب (بیشتر مانند استارات)
  • مواد ریز آسیاب شده
  • ترکیباتی از محلول‌های با کاربردهای پی در پی که فعل و انفعال شیمیایی ایجاد می‌کنند
  • محلول‌های هیدروکربن‌های جامد در روغن یا پارافین
  • سیمان پٌرتلند با ماده‌ی دافع آب
  • پوشش‌های قیری

نتیجه این کار مجموعه‌ای از آزمایش‌های گزارش شده را نشان می‌دهد که این مواد پُرکننده در این آزمایش‌ها عموماً نفوذپذیری را کاهش داده اثرات متنوع دیگری را بر روی آب‌بندها داشته‌اند. به‌طور مثال برخی از این مواد تکمیلی عملاً باعث افزایش نفوذپذیری خواهند شد.

آب‌بند کننده‌های سطحی

۱. موادی که به سطح بتن نفوذ می‌کنند

مواد نفوذکننده می‌تواند موادی خنثی باشد که فقط به‌صورت ساده منافذ را پُر می‌کنند یا در حین واکنش شیمیایی با اجزای تشکیل‌دهنده بتن، ترکیباتی با حجم بیشتر و ظرفیت بیشتر تشکیل خواهند داد. این مواد برای جلوگیری از تجزیه و پودرشدن بتن مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

۲. موادی که منافذ را پُر می‌کنند

مواد زیادی در این دسته هستند که میزان استفاده از آن‌ها بر کیفیت آب‌بندی تأثیر می‌گذارد. برای رسیدن به بهترین نتایج باید توصیه‌های سازندگان رعایت شود.

۳. موادی که تشکیل لایه سطحی می‌دهند

مواد آب‌بندکننده سطحی بیشترین اثرگذاری خود را زمانی می‌گذارند که بتن در تماس با آب باشد. این شیوه آب‌بندی بسیار پُرهزینه است، ولی باعث می‌شود تا نتیجه کار رضایت‌بخش باشد.

نتایج آزمایش‌ها نشان می‌دهد که عوامل آب‌بندی بتون تأثیرات متفاوتی در کاهش نفوذپذیری بتن خواهند گذاشت. در این بین ملات‌های پٌرتلند به‌طور صحیح نگهداری شده‌اند، امولسیون‌های آسفالت، نفت محلول در حلال‌های فرار، عایق سازه‌های نوع آکریلیک و پوشش‌های شفاف بزرگ با روغن چینی و عایق دوجزئی Resincoat از بهترین مواد تشکیل‌دهنده‌ لایه سطحی خواهند بود.

باید بدانید که نور آفتاب، باران و دیگر عوامل طبیعی، باعث کاهش تأثیر عملکردهای سطحی شده و با به‌کارگیری لایه‌های اضافی ساخته می‌شوند.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم فرق بین نم بند و آب بند بتن را توضیح دهیم. یکی از مهم‌ترین استفاده‌های آب‌بند استفاده از آن در بتن است که با توجه به عملکرد این محصولات مانند Penetral S80، استفاده از آب‌بند کریستالی و نم‌بند های این مجموعه بسیار رونق یافته است. با استفاده از این محصول می‌توانید بتن خود را مسلح‌تر کرده و با اطمینان خاطر بیشتری کارتان را پیش ببرید.

یکی از شرکت‌های ارائه‌کننده این محصول شرکت همگرایان تولید (کپکو) بوده که با نزدیک به ۲۰ سال سابقه در ارائه و ارسال خدمات و همچنین ارائه محصولاتی مثل بتن سنگین و بتن سبک فعالیت دارد. به همین جهت  برای سفارش محصولات ساختمانی خود می‌توانید با شماره تماس 02189331 تماس حاصل نموده و برای اطلاعات بیشتر به سایت http://www.capco.co.ir  مراجعه کنید.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*