استفاده از چه نوع محصولات ساختمانی در اجرای استخر می‏تواند کارایی ان را افزایش دهد؟ همچنین مزایا و کاربرد آنها چه می‏باشد؟

در سال‏های اخیر، ساخت استخر در خانه بسیار رواج یافته است و امروزه وجود یک استخر زیبا و کارا، یکی از آپشن‏های جذاب برای هر خانه به حساب می‏آید. فرآیند ساخت استخر نیازمند تخصص و تجربه می‏باشد، چراکه باید نکات اصولی برای اجرای آن رعایت شود. در این مقاله، به توضیح برخی مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساخت استخر، پرداخته شده است. چهار نوع مصالح ساختمانی که در مراحل ساخت استخر می‏توان از آنها استفاده کرد عبارتند از : اسپیسر، WaterStop، واترپروف مایع و گروت.

خلاصه ای از کاربرد مصالح ساختمانی ذکر شده، به ترتیب به شرح زیر می‎باشد:

  1. اسپیسر برای اجرای صحیح شبکه آرماتوربندی
  2. اجرای Water Stop برای آب بندی درزهای اجرایی
  3. اجرای بتن آب بند با استفاده از  افزودنی واترپروف مایع
  4. استفاده از ماده ترمیم کننده سطحی برای ترمیم بخش‏های کرموشده احتمالی در بتن

برای ساخت استخر در ابعاد مختلف ابتدا باید طرح مخلوط مناسب برای کاربری موجود را مورد بررسی قرار داد. ابتدای امر باید رده مقاومتی بتن را تعیین و عیار سیمان مناسب با آن را انتخاب نمود. بتن قابل اجرا برای استخر باید از جهت آببندی مورد بررسی قرار گیرد. در گام بعدی در اجرای آن، مقاومت فشاری مورد اهمیت قرار می گیرد. انتخاب مناسب نسبت آب به سیمان، انتخاب نوع مصالح سنگی، تعیین نسبت مصالح درشت دانه و ریزدانه و عیار سیمان، از مهمترین عواملی است که باید در طراحی مشخصات بتن دقت لازم را در مورد آنها بعمل آورد. همچنین برای آببندی هر چه بیشتر بتن می‏توان از مواد واترپروف مایع موجود در بازار که دارای پایه های شیمیایی مختلف هستند استفاده نمود. یکی از مواد واترپروف، مواد پلیمری هستند که در بازار به آنها لاتکس نیز گفته می‏شود. لاتکس‎‏ها دارای خانواده‏ های شیمیایی مختلف هستند که از معروف ترین آنها می‏توان به موارد زیر اشاره کرد:

استایرن بوتادین رابر (SBR)، پلی وینیل استات(PVA)، استایرن اکریلات (SA) و رزین آکریلیک (AC)

 محصول واترپروف مایع شرکت همگرایان تولید با نام تجاری CapcoProof WPL، دارای پایه رزین آکریلیک می‏باشد که در بازار موجود می‏باشد.

از دیگر مواد واترپروف مایع می‏توان به مواد کریستال‏ساز اشاره کرد. مهمترین مواد کریستال ساز عبارتند از: سیلیکات‏ها مانند سیلیکات سدیم، مواد دیگر بر پایه کربنات سدیم و …….

محصول CapcoProof WPC، به عنوان یک ماده آببندکننده با ساختار کریستال ساز در شرکت کپکو تولید می‏شود.

برای تعیین عملکرد محصولات واتر پروف مایع، می‏توان با استفاده از آزمایش تعیین عمق نفوذ آب مطابق با استاندارد EN12390-8، مورد ارزیابی قرار داد.

از مهمترین مزایایی که استفاده از مواد واترپروف مایع در داخل بتن دارد می‏توان به موارد زیر اشاره کرد:

– باعث آب‌بندی بتن و ملات می‌شود.

– نفوذپذیری بتن را کاهش داده و دوام بتن را افزایش می‌دهد.

– فاقد یون کلر بوده و در بتن‌هاي مسلح و پيش‌تنيده قابل استفاده مي‌باشد.

کاربرد مواد واترپروف در بتن

– بتن‌هاي درجا و قطعات پیش‌ساخته

– اندودهاي ماسه و سيمان

– آب‏بندی بتن مخازن آب، استخرها، تصفیه‌خانه‌ها و سایر سازه‏های در تماس با آب

نکته قابل توجه برای استفاده از مواد واترپروف مایع در بتن این است که اگر طرح مخلوط بتن نامناسب بوده و خلل و فرج بتن، زياد و كانال‌هاي مویينه، بزرگ باشند اين دسته محصولات امكان آب‌بندي اين منافذ را ندارند. لذا شرط اوليه آب‏بندي بتن، طرح مخلوط مناسب و اجراي مناسب بتن مي‌باشد و مواد آب‏بندكننده به عنوان تكميل‌كننده، عمل خواهند کرد.

در هر پروژه بتنی ابتدا شبکه آرماتوربندی فونداسیون و دیوارها اجرا می‏گردد. مهمترین نکته در اجرای شبکه آرماتور رعایت کاور بتن می‏باشد. منظور از کاور بتن فاصله سطح یا کف بتن تا سطح آرماتور می‏باشد. علت رعایت کردن شبکه آرماتور به این دلیل است که در اثر نفوذ مواد شیمیایی و املاح موجود در خاک به بتن و همچنین نفوذ اب در بتن، شبکه آرماتور محفوظ بماند. برای اجرای کاور می‏توان از اسپیسرهای پلاستیکی، استفاده کرد. اسپیسرهای شرکت کپکو، دارای تنوع مختلفی اعم از اسپیسرهای هاردچیر، مکس چیر، فیکس چیر و … می‏باشد.

رایج ترین اسپیسر برای رعایت کاور بتن در دیواره ها و کف، استفاده از اسپیسرهای هاردچیر در ابعاد 50 و 75 میلیمتر می‏باشد. مهمترین کاربرد اسپیسر هاردچیر، در فونداسیون متوسط تا سنگبن می‏باشد. از جمله ویژگی آنها نیز می‏توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نصب راحت
  • قیمت مناسب
  • تحمل بار نقطه‏ای منطبق با نمودار
  • قادر به ایجاد پوشش بتنی از 30 تا 100 میلیمتر

بعد از اجرای شبکه آرماتوربندی باید برای آببندی درزهای بتنی چاره‏ای اندیشید. واتراستاپ ابزاری برای مسدود کردن درزهای اجرایی و انبساطی در برابر نفوذ آب می‏باشد. واتراستاپ‏های پی وی سی نوارهای پلیمری می‏باشند که در هنگام قالب‏بندی و قبل از بتن‏ریزی در مقطه درزها جایگذاری شده و در بتن اولیه و ثانویه دفن می‏شوند. واتراستاپ ها از لحاظ خصوصیات ظاهری به دو دسته حفره‏دار و واتراستاپ ساده تقسیم‏بندی می‏شوند. واتراستاپ حفره‏دار برای درزهای انبساطی و از واتراستاپ‏های ساده برای درزهای اجرایی مورد استفاده قرار می‏گیرند. همچنین واتراستاپ ها بر اساس جایگاه استفاده از آنها  به دو شکل در شرکت همگرایان تولید (کپکو) تولید می‏گردد:

  1. واتراستاپ‏های داخلی: کاملا متقارن بوده و در دو طرف واتراستاپ شیارها و حفره‏ها به یم شکل می‏باشند. این نوع واتراستاپدر مرکز سازه بتنی قبل از بتن‏ریزی جاگذاری شده و پس از بتن ریزی کاملا مدفون می‏شوند.
  2. واتراستاپ‏هیا خارجی: این نوع واتراستاپ نامتقارن بوده و فقط یک طرف نوار شیار و حفره دارد و سمت دیگر نوار کاملا صاف می‏باشد.

واتراستاپ‏های تولیدی شرکت همگرایان تولید (کپکو) علاوه بر ماندگاری بالا در محیط قلیایی بتن، مقاومت مکانیکی و انعطاف‏پذیری لازم را دارا می‏باشند. این واتراستاپ‏ها آمیزه‏ای از پلیمر پی وی سی و افزودنی‏ های بتن است که تامین کننده مشخصات مورد نیاز این محصول می‏باشد. شرکت همگرایان تولید در سال 1401 توانست به عنوان اولین شرکت در زمینه تولید واتراستاپ‏های پی وی سی، از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گواهی‏نامه فنی بررسی عملکرد واتراستاپ را دریافت کند.

بعد از همه این مراحل که بتن اجرا شد و قالب‏برداری بعد از 24 ساعت صورت پذیرفت، ممکن است به دلیل اجرای نامناسب، بخشی از بتن دچار کرموشدگی شود. این کرموشدگی می‏تواند در ضخامت‏های کم و در حد جزئی محدود شده باشد و هم می‏تواند بخش بیشتری از سازه را گرفتار کرده باشد. اگر بخش کرموشده دارای حجم زیاد باشد، ابتدا باید بخش کرموشده کنده شود و با قالب‏بندی مجدد و با استفاده از محصولات گروت پایه سیمانی، آن بخش کرموشده را ترمیم کرد. گروت‏های سیمانی شرکت کپکو بر اساس نیاز به مقاومت فشاری به CapcoGrout MG، CapcoGrout GP، CapcoGrout HP تقسیم‏بندی می‏شوند. برای یک بتن معمولی با مقاومت فشاری متوسط می‏توان از محصول CapcoGrout MG برای ترمیم بخشی از سازه استفاده کرد.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*