الزامات بتن‌ریزی در هوای گرم و افزودنی‌های بتن وابسته

بتن ریزی در هوای گرم شامل مراحلی می باشد که باید حتما بررسی و طی شوند. تعدادی از این مراحل را در این مقاله بررسی می کنیم

1- هوای گرم در هنگام بتن‌ریزی باعث پایین آمدن کیفیت بتن تازه و سخت شده می‌گردد. هوای گرم به دمای زیاد هوا همراه با باد یا بدون باد و رطوبت کم اطلاق می‌شود. این عوامل باعث تبخیر سریع آب، افزایش سرعت آبگیری سیمان، کاهش کارایی بتن تازه و تسریع گیرش آن می‌شوند که اين عوامل می‌توانند موجب کاهش مقاومت نهایی بتن نیز گردند. هوای گرم همچنین باعث ایجاد مشکلاتی در بتن ریزی و متراکم کردن آن و تشدید جمع شدگی خمیری شده و موجب ترک در بتن جوان می‌گردد.

در واقع بتن ریزی در هوای گرم یک مسئله با دقت بالا می باشد که نیاز به تجربه مفید در این کار و آشنایی با انواع مواد افزودنی روان کننده بتن دارد.

 2- حداکثر جذب آب سنگدانه‌های مصرفی در بتن، برای مناطق شدید و فوق العاده شدید برای سنگدانه های درشت به 5/2درصد و برای سنگدانه‌های ریز به 3 درصد محدود می‌شود.

دمای مناسب بتن جهت بتن ریزی 

 3- دمای بتن نباید بیش از 32 درجه سانتیگراد برای بتن معمولی و 15 درجه سانتیگراد برای بتن حجیم باشد. بتن ریزی در هوای گرم باید با فراهم کردن شرایط مناسب، اتخاذ تدابیر لازم و تائید دستگاه نظارت صورت گیرد. 

4- اختلاف دما در نقاط مختلف بتن، ناشی از گرمای هوا و گرمای آبگیری، تنش‌هایی در بتن ایجاد می‌کند که باید در محاسبه منظور شود.

جهت اطلاع از قیمت انواع افزودنی بتن به سایت کپکو مراجعه بفرمایید.

نحوه کاهش دمای بتن جهت بتن ریزی

5- برای کاهش دمای بتن برحسب مورد کاربری روش‌های (الف) تا (د) الزامی است: 

الف) برنامه ریزی مناسب و دقیق برای زمان های شروع مراحل ساخت بتن و بتن ریزی.

ب) به کاربردن سیمان های مناسب با حرارت زایی کم یا جایگزین کردن مقداری از سیمان با مواد پوزولانی یا استفاده از سیمان پرتلند پوزولانی یا روباره ای و استفاده از طرح اختلاط مناسب به منظور احتراز از مصرف سیمان زیاد.

ت) عدم استفاده از سیمان با دمای بیش از 75 درجه سانتیگراد.

ث) پایین نگهداشتن دمای سیمان با نگهداری سیمان در سیلوهای عایق‌بندی شده و یا رنگ آمیزی شده به رنگ سفید.

ج) کاهش دمای سنگدانه ها با انبار کردن آنها در سایه یا آب پاشی یا دمیدن هوای سرد به آنها .

چ) خنک کردن آب مصرفی و یا جایگزینی از آن با یخ خرد شده یا یخ پولکی.

ح) عایق کردن منابع و لوله‌های تامین آب و یا رنگ آمیزی به رنگ سفید برای قسمت‌هایی که در برابر تابش مستقیم آفتاب قرارمی‌گیرند. 

خ) نگهداری ابزار و ماشین آلات تهیه و حمل مخلوط بتن در سایه و یا آب پاشی آنها.

د) عایق کردن مخلوط‌کن‌ها یا پاشیدن آب سرد یا دمیدن هوای سرد به آنها یا رنگ آمیزی آنها به رنگ سفید.

جهت اطلاع از تجهیزات بتن ریزی،مراحل بتن ریزی ، ماشین های بتن ریزی، انواع قالب بتن ریزی و … می توانید با مشاوران شرکت کپکو تماس بگیرید.

باید های قبل از بتن ریزی 

6- میلگردها، اجزای توکار و قالب های با دمای بیش از 50 درجه سلیسیوس باید بلافاصله قبل از بتن ریزی آب پاشی شوند و آب اضافی کاملا جمع‌آوری گردد.

7- به منظور جلوگیری از ایجاد ترک، باید تدابیر (الف) تا (ب) برای جلوگیری از کاهش رطوبت و افزایش دمای بتن پس از بتن‌ریزی اتخاذ شود. 

الف) حفظ بتن از جریان باد و تابش آفتاب توسط بادشکن و سایبان

ب) جلوگیری از تبخیر آب بتن با آب پاشی بتن و هوای مجاور آنپ) در سازه‌هایی که ترک خوردن بتن به طور کلی غیرقابل قبول باشد، لازم است تدابیر احتیاطی ویژه‌ای اتخاذ گردد.

8- عمل آوردن بتن طبق بند 9-7-5 مبحث نهم مقررات ملی ساختمان الزامی است، ضمن آنکه روش آب پاشی برای عمل آوری بتن ترجیح داده می شود. همچنین می توان از ترکیبات عمل آورنده مورد تائید دستگاه نظارت استفاده نمود.

این مطلب هم بخوانید عملکرد زودگیر بتن در بتن ریزی هوای سرد

 9- علاوه برتامین شرایط زمانی جدول 9-7-1 مبحث نهم مقررات ملی ساختمان مدت عمل آوردن بتن از 7 روز کمتر نباشد. افزودنی‌ها و مواد شیمیایی بتن مناسب برای شرایط هوای گرم: – دیرگیر کننده‌، روان کننده و فوق روان‌کننده‌‌های دیرگیر بتن و با خاصیت حفظ اسلامپ مطلوب در هوای گرم حفظ روانی بتن در مدت حمل و تخلیه، کاهش آب بتن جهت کنترل جمع شدگی و همچنین دیرگیری بتن جهت کنترل حرارت‌زایی بتن از اهمیت فراوانی برخوردار است. برای شرایط هوای گرم استفاده از این افزودنی‌ها می‌تواند کمک زیادی جهت رفع مشکلاتی که این شرایط آب و هوایی ایجاد میکند انجام دهند. – عمل‌آورنده‌های سطحی بتن برای زمانی که نمی‌توان عمل‌آوری بتن را به مانند جدول 9-7-1 کنترل کرد بهتر است از عمل‌آورنده‌های شیمیایی سطحی بتن کمک گرفت تا مشکلات سطحی مانند ترک‌های ناشی از جمع‌شدگی به حداقل برسد.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*